Regije

  • Površina prostora: 12,486 km2
  • Površina vinograda: 2,800 ha
  • God. proizvodnja graševine: 10 mil. litara

Vinogradarske podregije istočne kontinentalne Hrvatske, Slavonija i Podunavlje nalaze se na 45 paraleli na kojoj su i svjetski poznata vinorodna područja francuskog Bordeauxa i talijanskog Piemonta. Povijest uzgoja vinove loze i početak proizvodnje vina seže u u prvo stoljeće i doba Rimljana, a cjelokupno područje se tijekom povijesti razvija u bogatu eno-gastro oazu. U plodnoj ravnici ispresjecanoj plodnim oranicama uzdižu se brežuljci prekriveni vinogradima, a posebnost područja su i tri velike rijeke koje ga omeđuju – Dunav, Drava i Sava.

Slavonija

Uz brojna i gusto naseljena sela u regiji je i nekoliko gradova poznatih po tisućljetnoj tradiciji. Osijek je s povijesnom Tvrđom središte cjelokupne regije u kojoj se ističu i barokna Požega te Đakovo sa svojom katedralom, najljepšom crkvom od Venecije do Carigrada. U Slavoniji se nalaze brojni vinogradarski lokaliteti koji daju iznimne graševine – Turković, Mitrovac, Mandićevac, Vinkomir, Krnjevac, Vetovo.

Podunavlje

Hrvatski dio Dunava povezuje Baranju i Srijem, dva značajna vinogradarska područja poznata po graševini. Multikulturalnost i bogata gastronomska ponuda najvažnije su karakteristike kraja u kojem se nalaze gradovi Ilok i Vukovar, ishodište nekih od najstarijih kultura nastalih na europskom tlu.
Vinogradarski lokaliteti poznati po iznimnim graševinama su – Goldberg, Principovac, Vukovo, Vučedol.

Kontakt

Udruga Graševina Croatica
Europske avenije 13
31 000 Osijek
+ 385 99 659 51 58
croatica.grasevina@gmail.com