Pregled berbe 2016. i predstavljanje nagrađenih vina

Pregled berbe 2016. i predstavljanje nagrađenih vina

09. 12. 2016.

U sklopu WineOS festivala vina i delicija predsjednik udruge Graševina Croatica, Vlado Krauthaker, dao je pregled ovogodišnje berbe na području Slavonije i Podunavlja, a članovi udruge na posebnoj su prezentaciji predstavili vina koja su ove godine osvojila nagrade na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima vina.

Udruga vinara Graševina Croatica osnovana je 2011. godine s ciljem promocije graševine, vinske sorte koja dominira u ukupnom prometu vina u Hrvatskoj. S 20 članova među kojima su i lokalne udruge vinara, Graševina Croatica se prostire na pet županija, a njeni članovi godišnje proizvedu 10 milijuna litara graševine od ukupno 17,7 milijuna litara koliko se graševine godišnje prometuje u Hrvatskoj. Ovi podaci ističu značaj udruge i njenu ulogu u daljnjoj promociji kvalitete i važnosti graševine, ali i ostalih vina koja nastaju na prostoru Slavonije i Podunavlja.

U osvrtu na ovogodišnju berbu Vlado Krauthaker ju je ocijenio kao vrlo dobru, s određenim specifičnostima i u Slavoniji i u Podunavlju. „Ovogodišnja blaga zima donijela je ranije kretanje vegetacije što je stvorilo preduvjete za štete na vinovoj lozi nakon proljetnog mraza. Upravo je svibanjski mraz usporio vegetaciju i donio kasniju cvatnju. Dijelove nasada, posebno u Slavoniji,  pogodila je ledo tuča s prijelaza svibnja u lipanj, a srpanjske kiše (260L) otežale su normalnu zaštitu vinograda. Kolovoz je stabilizirao razvoj i dozrijevanje vinove loze te omogućio normalnu berbu koja je započela 10. rujna. Generalno gledano nepogode su u Slavoniji smanjile prinose 20-30%, dok u Podunavlju toga nije bilo. Sama berba je protekla u redu, bez većih prekida i pri vrlo lijepom vremenu. Izvrstan potencijal i  zdravstveno stanje grožđa je rezultiralo fermentacijama koje su polučile mlada, dobro strukturirana vina, vrlo kompleksnog aromatskog profila.“

Rezultate ranijih uspješnih berbi u Slavoniji i Podunavlju udruga Graševina Croatica predstavila je degustacijom nagrađenih vina svojih članova u 2016. godini. Riječ je o domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima, od festivala graševine u Kutjevo, do Mundus Vini i nedavno završenog najvećeg svjetskog ocjenjivanja sorti cabernet i merlot u talijanskom Bergamu na kojem su sva crvena vina iz Slavonije i Podunavlja osvojila zlatne medalje što potvrđuje potencijal regije u proizvodnji visokokvalitetnih crvenih vina. Na degustaciji su predstavljena:  graševina Antunović, graševina Erdut, graševina i zelenac Krauthaker, te frankovka i merlot Feravina, CS merlot Vina Belje, MERCS Krauthaker i kasna berba cabernet sauvignona Kalazić.

Kontakt

Udruga Graševina Croatica
Europske avenije 13
31 000 Osijek
+ 385 99 659 51 58
croatica.grasevina@gmail.com